De aarde warmt alsmaar verder op, extreme hittegolven en zware stormen komen meer en meer voor, de ijskappen smelten, de zeespiegel stijgt en de ecosystemen worden steeds verder teruggedrongen. Het gaat helemaal niet zo goed met de aarde. De CO2 uitstoot blijkt nog steeds een zeer grote boosdoener te zijn van al het bovengenoemde wat momenteel gaande is. Vooral de industriële revolutie heeft een negatieve invloed gehad op het klimaat door een grote toename in uitstoot van broeikasgassen, zo ook CO2. CO2 is naast methaan een broeikasgas dat ervoor zorgt dat de warmte op aarde wordt vastgehouden. Dit heeft een temperatuurstijging tot gevolg welke er vervolgens weer toe leidt dat alle andere bovengenoemde processen in gang worden gezet. Om al deze veranderingen een halt toe te roepen probeert men vandaag de dag te zoeken naar verschillende mogelijke oplossingen. Zo ook in de vorm van warmtetransitie. Wat dit precies is en hoe jij zelf een bijdrage kunt leveren, dat lees je onder meer in deze blog.
Wat betekent warmtetransitie?
Warmtetransitie houdt kort gezegd in dat er gezocht wordt naar een duurzamere manier van verwarmen. Momenteel wordt maar liefst 95 procent van alle Nederlandse huizen nog verwarmd door middel van aardgas. Bij de verbranding hiervan komen er schadelijke broeikasgassen vrij die in zijn totaliteit goed zijn voor circa 11 procent van alle broeikasgassen die in Nederland uitgestoten worden. Een behoorlijk percentage dus. Dit moet anders en dat kan het gelukkig ook maar het vraagt wel ontzettend veel van alle stakeholders die hierbij betrokken zijn om deze transitie ook daadwerkelijk in gang te zetten. Het is niet zo dat van de één op de andere dag heel Nederland van het aardgas af kan zijn. Het is een geleidelijk proces dat geleid moet worden door professionals met verstand van zaken.
Hoe kan ik zelf mijn bijdrage leveren?
Om de warmtetransitie succesvol te kunnen vormgeven werken er nu al duizenden professionals uit verschillende disciplines samen aan dit vraagstuk. Maar er zijn nog steeds meer mensen nodig om de missie ook daadwerkelijk succesvol te kunnen volbrengen. Daarom is het NIWT opgericht, hét Instituut voor Warmtetransitie in Nederland. Dit onafhankelijke kennis- en opleidingsinstituut biedt diverse cursussen en opleidingen aan voor professionals uit uiteenlopende branches die zich in willen zetten om de warmtetransitie in Nederland tot een succes te maken. Doe jij ook mee?
|
https://niwt.nl/ |